Lelkes csapatok, forró üstök, még forróbb időjárás – ilyen volt az Első Kari Bográcsozás!

Hogyan lehet méltóképpen lezárni egy tanévet? Hát persze, hogy közös főzéssel a szabadban, jó társaságban, és természetesen bogrács fölött! Az idei évben első alkalommal került megrendezésre karunkon a közös bográcsozás – és ha már debütálás, sikerült is hozzá kiválasztanunk az év talán legmelegebb csütörtöki délutánját. De a hőség sem szegte kedvünket: szép számmal gyűltünk össze, hogy a munkaidőt végre tudatosan és örömmel kerüljük el.

A kulináris élményekért összesen 7 lelkes csapat szállt harcba: hatan a pörköltek elkészítéséhez ragadtak fakanalat, míg egy bátor különítmény a desszertfrontot erősítette, és palacsintával bűvölte el a nagyérdeműt. A hangulat remek volt, a bográcsok rotyogtak, a jókedv pedig garantált volt már az első mozdulatoktól kezdve.

A zsűrit komoly szakmai szempontok – az életük során elfogyasztott pörköltadagok száma – alapján választottuk ki. Professzoraink így nemcsak tudományos, hanem gasztronómiai tapasztalatukkal is hozzájárultak a sikerhez. Az értékelés szigorú, de igazságos volt – a „több pörkölt = erősebb összehasonlítási alap” elv mentén. Professzor Dr. Szegedi Zoltán, a Kostóló Bizottság elnöke elárulta, hogy a legújabb recept alapján mi a jó zsűrizés titka:

  • Koplalj előző napon, hogy minden beléd férjen!
  • ­­Ahol pálinkával kínálnak, rögtön fogadd el! (Ez az ízlelőbimbóid miatt fontos!)
  • Vessz össze a többi zsűritaggal már az értékelési szempontoknál!
  • Ha igazi csapatmunkát látsz a bográcsok körül, dilemázz: Mi a jobb? Főzni vagy tanítani?
  • Élvezd a hangulatot, a szorgoskodást, az illatokat, a társaságot … hagyd a fakanalat másra!
  • Kóstolj és mosolyogj! (Mind megetted, amit a tányérodba szedtek?)
  • Másodszor is vitatkozz a rangsorolásnál, még akkor is, ha saját magad sem tudsz dönteni a sok finomság között! (Bizony, az élet nem habostorta!)
  • Tanulság: valld be magadnak, hogy te sem tudtál volna (sokkal) finomabbat főzni.

Megszólalt Dr. Papp Ilona is a zsűrizés kapcsán: „Varietas delectat (A változatosság gyönyörködtet)! Sok újat tudtunk meg magunkról, egymásról és a kari campusról. Először is bebizonyosodott, hogy az MC nagyobb, mint ahány négyzetméter, hisz kiválóan használható a kertje is. Másodszor szakembereket meghazudtoló volt a kollégák főztje. Harmadszor a családtagokkal bővített teamek mindenkinek örömet adtak. Köszönjük!!!”

A győztes csapat a Pörköltprofesszorok csapata lett, ahonnan két tagot is sikerült megszólaltatnunk a verseny értékeléséhez. Czakó-Vasic Tihana szerint nagyon jó élmény volt a kari bográcsozás, ahol csoportosan kellett főzniük, miközben nemcsak a saját csapatukkal, hanem a többi csapat tagjaival is jókat beszélgettek, oldott, vidám hangulatban. Igazi közösségépítő program volt. A „hab a tortán” pedig az lett, hogy az ő csapatuk nyerte meg a versenyt! A győztes csapat kapitánya, Dr. Rámháp Szabolcs így elmélkedett a verseny kapcsán: “A francia konyhaművészet atyja, Georges Auguste Escoffier mondta egyszer, hogy ,,A jó konyha az alapja az igazi boldogságnak.”. Ha ez igaz, akkor mi az első KGK Kari Bográcsversenyen igazi boldogságot főztünk bográcsban. Az már csak mellékes, hogy a Pörköltprofesszorok csapatát a „A bogrács Michelin-csillaga” elismerésben részesítette a szakmai zsűri. Köszönöm a fantasztikus csapatmunkát, a jó hangulatot és a szervezést! Várjuk a folytatást!”

Dr. Makai Attila kollégánk egy csülkös pacalpörkölttel kápráztatta el a nagyérdeműt. Alaposan felkészült, rutinos kollégánkról van szó, ő bizony semmit nem bízott a véletlenre. Már a csapatnév kiválasztása is sokat sejtetett: Koleszterin Club. Az is biztos, hogy kollagénben és finom ízekben is bővelkedett Attila remekműve. “Jó volt a kollégákkal minőségi időt tölteni. Az ilyen alkalmak lehetőséget adnak jobban megismerni egymást és olyan témákról is beszélgetni, melyekre nincs idő a munkanapokon. Várom a következő közös programot.”

Dr. Husz Anikó, a Derelye csapat tagja a következőképpen fogalmazott: „Bár kis létszámú, de annál lelkesebb csapattal vettünk részt a bográcspartin. Élveztem a főzést, szinte el is feledve a nagy meleget. Jó volt a kollégákkal kötetlenül beszélgetni. A sok mosoly és jókedv, valamint a finom ételek segítettek egy kicsit lazulni. Köszönjük a szervezést!!! Viva la pörkölt!!!”

A Különdíjat Dr. Czipf Csongor és családja megérdemelten nyerte el, mert mindig kell valami édes is! „Fantasztikusan éreztük magunkat családommal a Kari Bogrács Főzésen, ahol rajtunk kívül 6 rutinos csapat vett részt. Fantasztikus sós ételek készültek, amelyet jól kiegészített a szintén szabadban, gázlángon, 20 liter alapanyagból, feleségem által 4 órán át sütött 300 db palacsinta, melyet Imre Gabriella kolléganő friss barack és eperlekvárjai, a nutella, a kakaópor és a túrótöltelék tett felejthetetlen ízélménnyé. Amint azt a fiamnak is mondtam a rendezvény alatt, a piac díjazza az egyedit, a különlegest. Így mi is – egyetlen desszertként, vagy a legnagyobb mennyiségben készített ételért – különdíjat kaptunk. Fantasztikus volt a kollégákkal eltölteni az Egyetem tőszomszédságában, mégis a természetben ezt a 4 órát, ahol bizonyíthatóan semmiféle szakmai dologról nem esett szó 😊.”

Dr. Koltai Judit Petra is nagyon jól érezte magát, örült annak, hogy ennyien eljöttek a rendezvényre. Emellett kimondottan boldoggá tette az, hogy a tanszéki csapata harmadik helyezést ért el a „Még Anyám Sem Így Készíti Díj” nyerteseként.

A csirkés ételeket készítő csapatok közül Horváth Patrícia így nyilatkozott: „A bográcsozás remek alkalom volt arra, hogy a kollégák kötetlenül, jó hangulatban zárják le a félévet. A közös főzésben mindenki kivette a részét, így a nap végére nemcsak ízletes fogások készültek el, hanem a főzőverseny igazi csapatépítő élménnyé is vált. A bogrács körüli beszélgetések, nevetések és az együtt eltöltött idő emlékezetessé tette ezt a napot, amelyet biztosan sokáig fogunk emlegetni.”

Ezúton is gratulálunk minden csapatnak és csapattagnak! Jó bográcsozást a nyáron!

Hasonló cikkek

EXTRA-DIS/KURZUS 2025/26/1

Kedves Hallgatók! Adódott egy nem mindennapos lehetőség, melyre másod- és harmadéves alapszakos, valamint mesterszakos hallgatóinkat várjuk. A HUNGARIKUM ALKUSZ cégcsoport tulajdonos vezetőjét, Keszthelyi Eriket sikerült

Tovább olvasom »