Hírek

Call for Kautz Conference on Business and Economics 2024

Call for Kautz Conference on Business and Economics 2024

Kautz Conference on Business and Economics

Győr, Hungary – October 11-12, 2024

Transforming Global Challenges into Opportunities: Entrepreneurship and economic development in an uncertain and technology-driven business environment

 

The Kautz Gyula Faculty of Economics of Széchenyi István University in Győr cordially invites you to the Conference on Business, Economics and Tourism. The aim of the conference is to serve as a premier academic platform for researchers, industry professionals, policy makers, and tourism stakeholders to present their research and discuss the challenges and possible solutions to the changing global business and economic environment, with a special focus on the impact of tourism on regional development and economic sustainability.

Authors can submit an abstract or full paper for presentation at the conference. Selected papers will be published in conference proceedings or Scopus/WoS indexed journal or Hungarian academic journals. The official language of the conference is English.

MNB ösztöndíj átadó ünnepség

MNB ösztöndíj átadó ünnepség

A Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíjára nyolcadik éve pályázhatnak a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának tehetséges hallgatói, akik kiváló tanulmányi eredményeik mellett valamilyen tudományos, illetve közéleti tevékenységet is végeznek.

Az idei nyertesek közül tizenketten alapszakos hallgatók, akik gazdálkodási és menedzsment, illetve kereskedelem és marketing, míg ketten mesterszakos hallgatók, akik vezetés és szervezés szakon folytatják tanulmányaikat. A tíz hónapra szóló ösztöndíj havi összege 50 ezer forint.

A Kiválósági Ösztöndíjprogram Oklevélátadó Ünnepségre 2023.12.07-én került sor a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol érdekes szakmai előadásokat követően az MNB alelnököktől vehették át hallgatóink az okleveleket és az ajándékcsomagokat.

Az idei évben az ösztöndíjat elnyert alapszakos hallgatók: Németh Anikó, Csiszér Csenge Réka, Bella Bettina Bianka, Hamuth Mónika, Miklós Petra, Varga Viktória, Kovács Anna Krisztina, Orbán Penelopé, Süle Máté József, Balló Anna, Széles Richárd, József Krisztián. Mesterszakos hallgatók: Spekhardt Fanni és Horváth Bence Tamás.

Lean sikertörténet a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi karán

Lean sikertörténet a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi karán

Ma már nem kérdés a Széchenyi Egyetem Vezetéstudományi és Marketing tanszékéknek elköteleződése a lean mellett. Az egyetemi oktató és kutató munka mellett fontos, hogy a környezetünkben lévő vállalkozások és más ökoszisztéma szereplők is partnerre találjanak egyetemünkben. Nagyon szívesen fogadta be a Menedzsment Campus 2020 őszén a Leannovation Egyesület Lean Coffee rendezvényeit, ahol a győri és megyei vállalatok szakemberei jönnek össze a lean kérdésit megvitatni. Váthy Edit és Pető Sándor az egyesület elnöke és alelnöke moderálja a havi rendezvényeket, amelyeken a lean általános témaköreiből tartott előadások mellett a céges résztvevőket érdeklő és érintő praktikákról is szó esik.

A Leannovation-nel együttműködve elindult az egyetemen a lean szakmérnök és lean menedzser szakirányú továbbképzés is, ahol a lean tudásából diplomát is szerezhetnek a jelentkezők. Dr. Kurucz Attila, a Vezetéstudományi és Marketing tanszék vezetője a Lean képzés szakfelelőse tanácsadóként már több 10 éves tapasztalattal bír a folyamatokfejlesztése területén, így a lean technikákban is. Számára sem kérdés, hogy Győrben helye van egy ilyen gyakorlatfókuszú és hiánypótló képzésnek. A fiatal és sikeres program második évre megduplázta az évfolyamát, bizonyítva a lean jelenlétét és fontosságát az üzleti szereplők számára.

A Leannovation csapatával azóta is bővítjük az együttműködésünket. 2023-ban a Leannovation Egyesület  csapattagjai (Kőrösi Zoltán, Mátyás Veronika, Váthy Edit, Pető Sándor szakértői együttműködésével) egy országos kutatást kezdeményeztek, amely vállalati megkérdezés adataiból kijövő eredményeit a Széchenyi István Egyetem kollégáival vizsgálják, és fogják publikálni a jövő évben. Most ennek a kutatásnak egy gyorsjelentését osztjuk meg, amit több közös írás fog követni 2024-ben. Érdemes figyelni a Széchenyi Egyetem Kautz karának eseményeit és a Leannovation honlapját is, hogy újabb értékes tudást és információt szerezhessenek a Lean iránt érdeklődő újoncok és szeniorok egyaránt.

A kutatási jelentés ide kattintva letölthető.

 

PANEL DISCUSSION WITH EXPERTS Past, Present, and Future – HRM Practices in the V4 Region

PANEL DISCUSSION WITH EXPERTS Past, Present, and Future – HRM Practices in the V4 Region

 

PANEL DISCUSSION WITH EXPERTS

Past, Present, and Future – HRM Practices in the V4 Region

December 15, 2023 | 10.00 (CET)

“A dialogue focusing on industry practices and the latest survey findings on HRM practices in the Czech Republic, Hungary, Poland, and Slovakia”

Platform: MS Teams     Language: English        Duration: 1,5 hour

 Meeting link: https://tiny.pl/ckc4r                       Meeting, QR code:       

Background

The panel discussion with experts event is another key milestone in the past, present, and future of the HRM project, financed by the International Visegrad Fund. As an organizational supportive function, Human Resource Management plays a vital role in driving businesses toward success. Despite the potential for AI to replace certain aspects of Human Resources, organizational human resources will continue to be the lifeblood of future organizations, albeit with numerous structural modifications. You will be exposed to the realities of the past, present, and future HRM function and its practices based on the latest survey findings in the V4 region countries during the upcoming panel discussion. HRM in V4 project is led by Lukas Smerek, Matel Bej Univerisy in Banska Bystrica (https://hrminv4.webnode.sk/en/).

Experts

Marlena Szczecińska from Poland, General Manager Courtyard by Marriott & Moxy Szczecin City

Petra Zoubková from the Czech Republic, HR Process Manager

László Pálmai from Hungary, Doctoral studies | CEO

Katarína Adamčiaková from Slovakia, HR Business Partner at Continental, Zvolen

 

Organizers

Sandra Misiak-Kwit (Team Leader), Department of Marketing, University of Szczecin

Malgorzata Wiscicka-Fernando, Department of Marketing, University of Szczecin

Kelaniyage Shihan Dilruk Fernando, Doctoral School, UNESCO chair for social sustainability, University of Szczecin, Poland (Moderator of the focus group).

 

The full call for proposals can be downloaded here

Budapest Eurázsia Fórum

Budapest Eurázsia Fórum

MEGHÍVÓ
BUDAPEST EURASIA FORUM 2023


Folyamatosan változó világunkban szüntelenül jobb, gyorsabb és hatékonyabb megoldások bevezetésére törekszünk a versenyképesség megőrzése és a kihívások lehetőségekké alakítása érdekében. Ennek szellemében 2023. november 23-24-én immár negyedik alkalommal tér vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zászlóshajó konferenciája, a Budapest Eurasia Forum „Átmenetek a fenntarthatóságért” címmel. A tavalyi hibrid konferencia sikerét követően a legjelentősebb európai és ázsiai gondolkodók 2023-ban ismét személyesen Budapesten és online vitathatják meg az eurázsiai együttműködés legégetőbb kérdéseit. A rangos esemény, amely élő online közvetítésen keresztül és személyesen a konferencia helyszínéről is követhető, egyedülálló lehetőséget biztosít Európa és Ázsia döntéshozói, cégvezetői és szakértői nézeteinek megismerésére a gazdaság, a pénzügyek, a geopolitika, multilaterális együttműködés, a technológia és az oktatás legaktuálisabb témáiban.

Turizmus Klub - Angelus Barbara

Turizmus Klub - Angelus Barbara

A Turizmus Klub következő előadója Angelus Barbara, aki "Egy marketingvezető egy napja" című előadásával várja az érdeklődőket. Barbara pályája kezdetén a Budapesti Turisztikai HIvatalban, majd a Magyar Turizmus Rt-nél kezdte pályafutását. Ezt követően több ötcsillagos szálloda magyarországi brandjének felépítésében vállalt aktív közreműködést. Dolgozott a Buddha-Bar Hotelben, a Budai Várban található Maison Bistro & Hotelben, de ő felelt a Hard Rock Hotel piaci bevezetéséért is. A Gundel étterem marketing vezetői pozíciója után karrierje új irányba fordult.
Szakmai tapasztalata alapján mesél nekünk arról, hogy zajlik a valóságban egy marketing vezető egy napja. Az előadás 2023. október 25-én, szerdán, 17:30-tól, a Széchenyi István Egyetem E épületének VIP termében kerül megrendezésre, ahova minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
 
https://idforg.sze.hu/tanszeki-hireink/turizmus-klub-

Kari események